Kellojen valokuvaus

Kellojen kuvaus on äärimmäisen haastavaa ja joku voisi jopa väittää ärsyttäväksi. Kellot luonnollisesti heijastavat valoa joka suuntaan ja tasaisen valon aikaan saaminen onkin suurin vaikeus. Avataan tässä artikkelissa hiukan kuinka me kuvaamme kellot ja mitä apuvälineitä siihen käytämme.

Vähemmän yllättäen kuvaukseen tarvitaan vähintään kamera tai puhelin. Itse suosimme tässä järjestelmäkameraa, koska haluamme hallita kaikkia kuvauksen osa-alueita. Kuvat voidaan myös ottaa vaikkapa puhelimella mikäli käytetään LED-telttaa. Käydään valaistuksesta lisää asiaa myöhemmin. Meillä on käytössä siis Fujifilm X-T4 ja Fujinon 16-55mm f/2.8 objektiivi. Kameran mallilla ja objektiivillä ei ole kuitenkaan kovin suurta roolia, ja mikä tahansa kamera riittää kunhan siinä on salamakenkä ja siinä voi säätää kaikkia asetuksia.

Kuvat otamme yleisesti seuraavin asetuksin:

  • Aukko f/11 – jotta syväterävyys saadaan maksimoitua. Voisimme himmentää objektiiviä enemmänkin, mutta terävyys alkaa kärsiä ja valo loppua.
  • Herkkyys 200 – Fujifilm runkojen natiiviherkkyys takaa parhaan lopputuloksen
  • Suljinaika 1/200 – Suljinajalla ei ole merkitystä, mutta mitä lyhyempi se on sitä vähemmän tulee mahdollista tärähdystä kuvaan. Salama kuitenkin kompensoi tässä paljon

Suosittelen ehdottomasti järjestelmäkameran ostoa kuvauksia varten, laitteesta on iloa varmasti myös muihinkin kuvauksiin. Foto Monzasta löydät varmasti edullisen ja järkevän ratkaisun laitteisille. Kuten kelloissa, myös kameroista löytyy erinomaisia diilejä käytetyistä kameroista.

Uudet kamerat

Käytetyt kamerat ja objektiivit

Valaisu ja muut

Kuvat otamme itse rakennetussa “valoteltassa”. Rakennelma on 2 valkoista MDF levyä rakennettuna häkiksi, ja niillä pohja jossa on valkoinen opaalilevy. Takaseinällä on leikattuna valkoinen paperiarkki, kiinteää ratkaisua ei tähän tahdottu koska paperi likaantuu ja nyt se on helppo uusia. Opaalilevy pohjassa tarjoaa kivan heijastuksen kuvauskohteille.

Itse valo tulee suoraan yläpuolelle suunnatusta salamasta. Salamassa on lisäksi softbox päällä, ja teltan kattona on lisäpehmennyksenä diffuusiokangas. Kellojen kanssa valolla ei voi ikinä olla liikaa pehmennystä.

Kuvausteltta

Tälläisenään jo teltta toimii erinomaisesti mihin tahansa tuotekuviin, mutta kelloille tämä ei vielä riitä, koska kiiltävät pinnat ja lasi peilaavat suoraan kuvauksen suuntaan, on valoa yritettävä hillitä. Sitä varten olemme tehneet tuollaisen super törkeän “tötterön” vaahtomuovista ja paperista. Tämä kyseinen värkki ympyröi kellon ja tarjoaa huomattavasti tasaisemman valaistuksen. Tälläinen kapistus voidaan rakentaa myös vaikkapa valkoisesta leivinpaperista. Ainoa tapa selvittää hyvien kuvien salaisuus on ottamalla niitä niin kauan kunnes on tyytyväinen, ja muokkaamalla valaistusta sen ajan kanssa. Alunperin laitoimme vaan ison näytön kuvaamaan kelloa, ja muokkasimme valaistusta realiajassa tutkien vaikutusta.

Super tyylikäs tötterö 🙂

Jos sinulla ei ole järkkäriä tai salamaa voit myös käyttää vaikkapa Godoxin LED-kuvaustelttaa, tällöin kuvan voi napata vaikka kännykällä. Teltan kanssa ongelmaksi voi tulla valotehon määrä, mikäli haluaa kuvata todella pienillä aukoilla.

Samankaltaiset artikkelit